HTML

Magyar Ápoló Blogja

Blogunk az egészségügyi dolgozókról szól. Arra bíztatunk mindenkit, ossza meg gondolatait ezen a fórumon. Osszuk meg gondolatainkat, véleményünket, nehézségeinket, örömünket egymással, kisebb és nagyobb közösségekkel, hogy mindenki átfogó képet kapjon rólunk, mindennapi küzdelmeinkről, arcpirító helyzetünkről! Magyar Ápolónő

Friss topikok

 • kiss katalin: Majd 40 éves tapasztalattal,csak egyet érteni tudok a leírtakkal Kérdezem:létezik-e olyan leirat, ... (2012.10.23. 16:10) Egészségügyi Séta
 • ajnadea: MAGYAR ÁPOLÓK FIGYELEM! Régóta dolgozom egy színdarabon, mely a magyar nővérek, ápolók sorsát hiv... (2011.11.12. 15:42) A gépek lázadása

Linkblog

Archívum

A gépek lázadása

2011.04.30. 23:18 Magyar Ápoló

  „Egy szigorúan titkos harci robotokat szállító repülőgép lezuhan a Csendes-óceán egyik elhagyott szigetén. Az elit tengerészgyalogos csapatnak egy feladata van: találják meg minél előbb a robotokat, mert ahogy telik az idő, a gépek egyre jobban fejlődnek és veszélyesebbek lesznek, mint valaha...”Gépek lázadása (A.I. Assault) 

 

 

 

Nem kell újságot olvasni, tv-t nézni, rádiót hallgatni, tudjuk, tapasztaljuk: napról napra egyre kevesebb ápoló dolgozik a mai magyar egészségügyben. Az ok is nyilvánvaló, a megbecsülés teljes hiánya (ápolási diagnózisnak is beválna), mind anyagi, mind erkölcsi értelemben. 

 

„Nővérhiány a kórházakban”, Megoldást keresnek a nővérhiány miatt kialakult helyzetre”, Jobb anyagi feltételeket és erkölcsi megbecsülést ígért az ápolóknak az egészségügyi miniszter”, „Kritikus nővérhiány” – foglalkozik az ápolókérdéssel a sajtó.

 

Hogy jutottunk idáig?

 

Míg a ’90-es évekig fiatalok ezrei fejezték be tanulmányaikat egészségügyi szak- és szakközépiskolákban, mára alig akad jelentkező az alapképzésbe. Több jó nevű iskola zárta be kapuit, részben a képzési rendszer átalakítása, részben az érdeklődés hiánya miatt.

A képzési rendszer átalakítását azzal indokolták, hogy az életkori sajátosságokból és a munka jellegéből adódóan is helytelen 15-16 éves tanulókat egészségügyi intézményben folytatandó gyakorlatnak kitenni.

 

Jelenleg a szakképesítés megszerzése érettségire épül, a képzés moduláris rendszerben zajlik, ami azt jelenti, hogy érettségi után még három évet kell tanulni ahhoz, hogy valaki ápoló legyen, igaz ez felsőfokú szakmai végzettséget (E-kategóriát) ad.

 

Akit nem riaszt el az a tény, hogy 7évig kell az iskolapadot koptatnia ahhoz, hogy ápoló lehessen, bizonyára kiábrándul majd, amikor megtudja, hogy kezdő alapfizetése egy kórházi osztályon bruttó 89ezer forint. Megtanulja az iskolában, hogy az ápolás tudomány és művészet, hogy az ápolónak önálló funkciói vannak, amit saját felelősségére, szaktudása alapján végezhet, hogy ő egy team tagja, mellérendelt viszonyokkal, de a valóságban tisztázatlan kompetenciák, hierarchikus egészségügyi rendszer, alárendeltség várja, ahol inkább kiszolgál, mint szolgál, vagy inkább szolgáltat.

Egészségügyi szolgáltatók, egészségügyi szolgálat – ma így nevezik az egészségügyi tevékenységet folytató intézményeket, alkalmazottakat. A rendszerváltással – több-kevesebb sikerrel – az egészségügyben is elkezdődött egy rendszerváltás, ami piaci alapokra, költséghatékonyságra, keretgazdálkodásra, illetve betegjogokra, minőségbiztosításra épül. 

 

A képlet egyszerű: az állampolgár járulékot fizet, egy szolidaritáson alapuló közös kasszába attól függően, hogy mennyi a keresete. Elképzelhető, hogy élete során soha nem betegszik meg, de ha mégis, joggal várja el, hogy pénzéért megfelelő ellátásban részesüljön.

Joggal, ugyanis az 1998-ban hatályba lépett 1997. évi CLIV. Egészségügyi Törvény a betegjogok tekintetében európai szemléletű. A beteg döntési szabadsága meglehetősen széles körű, a jogszabály szellemében és számos részletében megfelel az Amszterdami Deklarációban támasztott követelményeknek.

A betegjogok biztosítása új körülményt teremtett az egészségügyben, mely magába foglalja a megfelelő szervezeti és technikai háttér meglétét, illetve a helyes szakmai és emberi viselkedésminták alkalmazását is.

Hasonlóképpen új kötelezettségeket hozott a minőségbiztosítás terjedése. Az egészségügyi törvény 1999. január 1.-i hatállyal tette kötelezővé a minőségügyi rendszerek működtetését az egészségügyi intézményekben, melynek célja többek között a szolgáltatások minőségének folyamatos fejlesztése, a hiányosságok okainak feltárása, az azokból fakadó költségek, károk csökkentése, megfelelés a szakmai és minőségügyi követelményeknek és a saját követelményrendszer fejlesztése.

Figyelembe véve a minőségre vonatkozó, illetve egyéb törvényi előírásokat, minden adott a színvonalas ellátáshoz, melynek alapfeltétele az egészségügyi intézmények és dolgozóik nyújtotta megfelelő gyakorlati teljesítmény és emberi bánásmód. „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog…”

 

Vagy mégsem?

 

Tudjuk, az elvárások igen magasak. Ismerjük a menetet: tavasszal minőségbiztosítási ellenőrzés, ősszel ÁNTSZ, a köztes időszakokban jön a Tűzoltóság, váratlanul betoppan az OEP, betegpanaszra vizsgálódhat az EBF.

Álmunkból felkeltve is tudjuk: igazoló dokumentumok, utasítások, eljárások, szabályok.

Szabályok, amelyek lehetnek írottak, vagy íratlanak. Az írott szabályok azokra a lehetséges esetekre születnek, amelyek bekövetkezését el akarjuk kerülni, mert kárt okoznak. Az íratlan szabályok maguktól értetődőek, fel sem merül, hogy írott szabályt kell belőle alkotni, természetes, hogy nem lehet ilyet tenni, mondani. Egyszerűen nem fordulhat elő.

Mégis, ha valaki megszeg egy íratlan szabályt, csípőből jön a kérdés: Milyen szabály írja elő? Nincs mit tenni, álságosan „magunk védelmére”, hogy „senki ne köthessen belénk” újabb szabályt teremtünk, és mint a gépek, egyre halványuló értékrend mentén tesszük a dolgunkat e túlszabályozott rendszerben.

 

A szabályokat be kell tartani, az elvárásoknak meg kell felelni. Az ápoló egyik önálló funkciója a képzés, önképzés. Rengeteg továbbképzés, tanfolyam közül lehet választani. Az ápolók pedig élnek a lehetőséggel, főleg ha nem, vagy alig kerül pénzbe. Szükségük van ugyanis tudásuk folyamatos szinten tartásához. Ez is egy teljesen jogos elvárás. Az ápolónak ahhoz, hogy szakképesítésének megfelelő tevékenységet végezhessen, regisztrációval kell rendelkeznie a Szakdolgozói Működési Nyilvántartásban. Az engedélyét 5 évente kell megújítani. A megújításhoz új szakképesítés, vagy a képzésekért, továbbképzésekért járó kreditpontok szükségesek.

 

Szerezhetünk egyébként főiskolai vagy egyetemi végzettséget is. Talán ez az egyetlen módja annak, hogy az ápoló egy kicsit több fizetést kapjon a diplomás minimálbér bevezetése óta. Azért senki ne higgye, hogy ebből meg lehet élni.

Ha valaki egy átfogó felmérést készítene, nem nagyon találna olyan ápolót, akinek ne lenne másod- esetleg „harmad” állása. Hitelt vesz fel, hogy egy másik hitelt ki tudjon fizetni.

 

A megélhetésért.

 

Otthon sorban állnak az elektromos-, víz-, gáz és egyéb szolgáltatók számlái. A szolgáltatásért fizetni kell. Minden szolgáltatásért! Piaci alapon.

 

Ma luxus ápolónak lenni Magyarországon. Főleg jól képzett szakemberként.

 

A gép öntudatra ébred és fellázad a szakma alacsony presztízse, a magas elvárások, a megalázó fizetés, a gyakran kedvezőtlen munkaidő-beosztás, a lelki és fizikai megterhelés, a kiszolgáltatottság ellen. Nem kérem, nem sztrájkol. Azt nem teheti.

Elmegy árufeltöltőnek egy multihoz. Ott magasabb a bér, vannak egyéb juttatások, és össze sem hasonlítható a felelősség egy konzerv rendezgetése és egy ápolási folyamat elvégzése között.

Ha több kurázsi van benne, külföldre megy. A határtalan unióba. És megfelel a saját személyisége értékeinek, saját elvárásainak. A jobb keresetek és munkakörülmények miatt tavaly 20 százalékkal többen mentek ki külföldre dolgozni, mint a korábbi évben, és a szám tovább emelkedik – hívta fel rá a figyelmet Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke egy konferencián.

A kórházi struktúrák átalakításakor 3500 dolgozót bocsátottak el, mégsem történt csoda. Nem özönlöttek ápolók állásért a megmaradt kórházakba, sőt egyre többen döntenek úgy, végleg szakítanak hivatásukkal.

A szolgáltatást és a munkát meg kell fizetni. A szolgáltatást megfizetjük (az ápolók is) abba a közös kalapba.

If you pay peanuts, you get monkeys - azaz ha mogyorót fizetsz, majmokat kapsz !– mondta a karrierszakértő, fejvadász egy reggeli műsorban Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter asszony 4millió forintos végkielégítése (bánatpénze?) kapcsán. Színvonalas munkavégzés – színvonalas bérezés. Az egészségügyi dolgozókat a rendkívül magas elvárások ellenére évek óta mogyoróval fizetik. 

A csúcson tudják, mit kell tenni ahhoz, hogy megállítsák a színvonal süllyedését. Hát, tegyék a dolgukat, kérjük tisztelettel!

1 komment

Címkék: egészségügy szakképzés ápolás ápolók nővérhiány

AZ ÁPOLÁS TÖRTÉNETE - FIGYELMESEN OLVASD!

2011.04.30. 23:14 Magyar Ápoló

Az ápolás az emberi szükségletekből származtatható. Az ápoló segíti az egyént azon tevékenységeinek elvégzésében, amelyek egészségéhez, vagy felépüléséhez (vagy békés halálához) hozzájárulnak, és amelyeket segítség nélkül is elvégezne, ha rendelkezne a szükséges erővel, akarattal, tudással.

 

Az ápolás, mint hivatás, kezdetektől fogva a társadalom egészségügyi szükségleteinek kielégítését szolgálta. Abból az emberi szükségletből ered, hogy az egészségesek egészségét meg kell őrizni, a betegeknek pedig kényelmet, gondoskodást és megnyugvást kell nyújtani.

Az ősidőkből megfejthető írásos emlékkel nem rendelkezünk. A gyógymódokról, ápolásról csak feltevéseink lehetnek. Az ókor embere szép lassan megtapasztalhatta a különböző növények gyógyhatásait, illetve, hogy hogyan lásson el sérüléseket, sebeket. A tudást a törzs öregjei hagyományozták az ifjakra.

 

Az ókorban, néhány egyiptomi leleten már megtalálhatóak az ápolásra tett utalások, azonban az ápoló feladata nem derül ki belőlük

Az ápoló említésre kerül Mózes könyveiben is, de a szerepe a dajkákat kivéve nem világos

Más a helyzet az ókori hinduknál: egy orvosi kéziratból világosan kiderül, hogy milyen elvárásaik voltak az ápolókkal szemben, akik csak férfiak lehettek:

 

"Biztosítani kell egy olyan, jó magaviseletű személyekből álló gondozói testületet, akik szokásaikban megkülönböztetett módon érvényesítik a tisztaságot. … Akik szolgálatban állnak … Akiknek kedvesnek és ügyesnek kell lenniük és képesnek minden olyan szolgálat elvégzésére, melyekre a betegnek szüksége lehet, beleértve a beteg mosdatását, fürösztését is. Nem kevésbé olyannak, hogy rendelkezésre álljanak azoknak, akik betegeskednek soha nem vonakodva attól, hogy bármi olyan dolgot megtegyenek, amit nekik megparancsolnak."

 

Az ókori görög illetve római kultúrában már kezdtek megjelenni a különféle kórházszerű épületek, amelyek gyógyforrásokra telepített fürdők, tornatermek, kezelő helyiségek voltak. A rómaiak sebesült vagy beteg katonáikra is nagy figyelmet fordítottak. Az ő ellátásukra mozgó kórházakat, úgynevezett „gyengélkedő táborokat” hoztak létre, amelyek kórtermekből, fürdőkből, gyógyszertárakból valamint a gondozó személyek szálláshelyeiből álltak. Az ápolásban itt is a férfiak kapták a nagyobb szerepet. A nők csak otthonaikban végezhettek ápolást, illetve mint bábák vehettek csak részt az egészségügyi ellátásban.

 

 

A Kereszténység első századában a mindennapi életet és a betegápolást egyaránt a hit központi gondolatai – mint a szeretet, a másokhoz való odafordulás, mások segítése – jellemezték. A gyógyítást a keresztényi értékek mentén a papok végezték. A diakónia intézménye a betegek ellátására is kiterjed, a gondozásban diakónusok, illetve diakonisszák vettek részt. Rájuk nézve azt a feltételt írták el, hogy hatvan év felettiek és özvegyek legyenek.

 

MAGYAR VALÓSÁG: A MAI EGÉSZSÉGÜGYBEN EGYRE MAGASABB AZ ÁTLAGÉLETKOR, SOKAN NYUGDÍJ MELLETT IS KÉNYTELENEK DOLGOZNI AZ ÖNFENNTARTÁSUK ÉRDEKÉBEN. MIVEL A FÉRFIAK SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÉLETTARTAMA KB. 10ÉVVEL RÖVIDEBB, MINT A NŐKÉ, A 60ÉV KÖRÜLI KOROSZTÁLYBAN A NŐK 50%-A ÖZVEGY! AZ ELSŐ SZÁZAD ELVÁRÁSAINAK MEGFELELÜNK!

 

Ez az időszak a kolostorok létrejöttének időszaka is. Sorra alakultak a különféle férfi illetve női rendek, ezzel egy időben pedig kezdett háttérbe szorulni a diakónia intézménye.

 

Az ápolás történetét szemlélve a középkora a korábban említett diakónia intézménye teljesen megszűnt. Helyette a kolostori betegápolás került előtérbe, az ápolás tevékenységét a szerzetesrendek végezték. Ebben az időszakban mintegy 1800 rend jött létre (Nursiai Szent Benedek rendje, Irgalmas Nővérek Rendje, Szent Lázár Lovagrend, stb.).

A kolostorok mellett egyre több kórház jött létre, ahogy a városi élet is egyre népszerűbb lett. A kórházak élére kórházigazgatók kerültek, ők feleltek az anyagi javakért, és az ápolószemélyzet munkájáért. Az ápolók leginkább szerzetesek voltak. A kórházigazgatók felett a püspökök álltak, akiknek bármikor jogukban állt a kórházakban ellenőrzést tartani. Ez a jogkör idővel a püspököktől átkerült a városi tanácsok hatáskörébe.

 

Az újkorban különféle kezdeményezések indultak az ápolás minőségének javítására, ezért néhány kórház szigorú követelményeket állított fel az ápolókkal szemben, amely egyfajta fizikai és mentális alkalmassági vizsgálatot jelentett. Az alábbi elvárásoknak kellett megfelelni:

 

 •      Jó egészség,
 •      Jó látás, hallás,
 •      Ügyesség,
 •      Nyugodtság,
 •      Jó modor,
 •      Szorgalom,
 •      Mértékletesség,
 •      Legyen egyedülálló, független nő

 

MAGYAR VALÓSÁG: UGYAN FIZIKAI ÉS MENTÁLIS ÁLLAPOTOT NEM VIZSGÁLNAK, AZONBAN A KEDVEZŐTLEN MUNKARENDNEK, A HÉTVÉGI-, ÜNNEPI MUNKAVÉGZÉSNEK, A MÁSOD- ÉS HAMADÁLLÁSOKNAK KÖSZÖNHETŐEN AZ ÁPOLÓNŐK/ÁPOLÓK NAGYRÉSZE FÜGGETLEN, EGYEDÜLÁLLÓ, AMIT A CSALÁD SZÉTHULLÁSÁNAK, A SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK, A REKREÁCIÓS LEHETŐSÉGEK HIÁNYÁNAK ”KÖSZÖNHETÜNK”.

 

Ezzel együtt elindult az ápolás terén a hierarchikus tagozódás, megjelentek az első segédápolók is. Bécsben megjelent az első ápolási tankönyv is. Az ápolást, gondozást nagy részben az idősebbek végezték, és fő céljuk az alapszükségletek kielégítése volt. Az ápolás nem volt elfogadott szakma, csak akkor, ha azt valaki egy vallási felekezet tagjaként végezte.

 

MAGYAR VALÓSÁG: AZ EGÉSZSÉGÜGY ALUL-, VAGY NEM MEGFELELŐ FINANSZIROZOTTSÁGA MIATT ELÉRJÜK AZT A SZINTET, HOGY FŐ LEHETŐSÉGÜNK AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTÉSE.

 

A XIX. század az ápolás terén is reformokat hozott. Ebben az időben élt, és tevékenykedett Florence Nightingale is, aki a korszerű ápolás, az ápolásoktatás és az ápoláskutatás terén igen jelentős lépéseket tett meg. 25 évesen határozta el magát, hogy ápoló lesz, amivel óriási felháborodást keltett gazdag, arisztokrata családjában. Nagy utazó volt, sok helyen megfordult, így Theodor Fliedner diakonisszaképzőjében is, ahol szoros barátságot kötött a Fliedner házaspárral. 1853-tól aktívan részt vett a krími háború sérült katonáinak ellátásában, és kevesebb mint 2 hónap alatt oly mértékben átszervezte a betegellátás rendszerét, hogy a 40%-os halálozás 2%-ra csökkent a katonák körében. 1860-tól a Szent Tamás (St. Thomas) Kórházban tevékenykedett, ahol elindította az első, tanterv alapján végzett ápolóképzést is. Szervezett 2-3 hónapos tanfolyamokat is azok számára, akik nem akartak teljes mértékben elmerülni az ápolásban, de valahol mégis érdeklődtek e szakma, hivatás iránt.

Az ő történetét meséli el Kertész Erzsébet A lámpás hölgy című műve.

 

MAGYAR VALÓSÁG: A JÓL MŰKÖDŐ KÉPZÉSI RENDSZER SZÉTVERÉSE, NAGY HÍRŰ ISKOLÁK MEGSZÜNTETÉSE AZ ALAPKÉPZÉSBEN.

 

Hazánk kiemelkedő ápolója Kossuth Zsuzsanna, Florence Nightingale kortársa, aki az 1848-49-es Szabadságharcban volt a tábori kórházak főápolónője. Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt, akit bátyja 1849. április 16-án országos főápolónővé nevezett ki, egyben Ő lett az Országos Betegápoló Intézet vezetője is. Az ő nevéhez fűződnek az Országos Nőegyleten belül létrejövő Betegápolónői egyleteket is, amelyeknek tagjai aktívan részt vettek a kórházak munkájában. Munkássága eredményeképpen mintegy 70 teljesen felszerelt, élelemmel és dolgozókkal ellátott tábori kórház alakult Magyarországon.

 

MAGYAR VALÓSÁG: LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS, INDIREKT BÉRCSÖKKENTÉS, ELLÁTÁSI PROBLÉMÁK, ESZKÖZHIÁNY A KÖZSZFÉRÁBAN.

 

A XX. században további előrelépések is történtek az ápolás, és főleg az oktatás terén. 1920-ban a debreceni, a budapesti, a pécsi és a szegedi egyetemek orvosi karai mellett felállították az Ápoló- és Védőnőképző Intézeteket is, amelyekben a hallgatók 2 éves képzés után állami oklevelet kaptak.

1950-ben, az Egészségügyi Minisztérium megalakulása után az ápolókat 2-, illetve 3 éves egészségügyi szakiskolai keretek között képezték. 1960 körül az oktatás újabb reformját követően már egészségügyi szakközépiskolában is végeztek ápolóképzést.

1989-ben a budapesti Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán elindították a diplomás ápolói szakot, 2000-től pedig először Pécsett, majd Budapesten is elindul az egyetemi (okleveles) ápolóképzés, immár az ápolást, mint tudományt definiálva.

 

MAGYAR VALÓSÁG: JÓL KÉPZETT SZAKEMBEREK DÖNTENEK ÚGY, HOGY ELHAGYJÁK A PÁLYÁT. VANNAK, AKIK KÜLFÖLDÖN PRÓBÁLNAK SZERENCSÉT, VANNAK, AKIK VÉGLEG SZAKÍTANAK HIVATÁSUKKAL.

 

Az ápolás történetén végighaladva különféle ápolási rendszereket találunk

 • ŐSI RENDSZER
 •       Empirikus ismereteken alapult
 •       Az egész társadalomra irányult
 •       A családban, közösségekben valósult meg
 • KERESZTÉNYSÉG
 •       Alapelv: szeretet, segíteni akarás
 •       A rászorulók csoportjaira irányul
 •       Otthon vagy intézményben valósul meg
 • GYÓGYÍTÓ ÁPOLÁSI RENDSZER
 •       Az orvostudományból táplálkozik
 •       Szerepváltozást okoz
 •       Előtérbe kerül az orvos segítése
 • FELADATORIENTÁLT ÁPOLÁSI RENDSZER
 •       A feladatok minél gyorsabb, rutinszerű kivitelezése
 •       Szélsőségesen: funkcionális ápolás
 • INDIVIDUALIZÁLT ÁPOLÁS
 •       1976/77 – WHO –középtávú ápolási program
 •       Személyre szóló ápolás bevezetése az ápolási folyamat módszerével
 •       Az ápolás egyénre szabott ápolási terv alapján történik, mely a beteg                  meghatározott szükségleteinek kielégítését tűzi ki célul
 •       Módszere a primary nursing

 

Az orvostudomány fejlődésével bizonyos feladatok, eljárások az orvosok számára annyira rutinszerűvé váltak, hogy a szükséges oktatás után az ápolókat bízták meg velük. Az ápolás a továbbiakban az orvostudományból táplálkozik, ami egyrészről az ápolóképzés elterjedését vonta maga után, másrészről szerepváltozást okozott, mivel előtérbe kerültek az orvosi feladatok elvégzése és értékesebb, fontosabb tevékenységgé vált az ápolók számára a beteg testi, lelki szükségleteinek kielégítésénél. A beteg segítése helyett az orvos segítése került előtérbe, így alakult ki a feladatorientált ápolási rendszer, melynek lényege a feladatok, eljárások minél gyorsabb kivitelezése a betegen. Az ápolók létszáma a rutin terjedésével egyre csökkent, szélsőségesen kialakult a funkcionális ápolás, ahol a munkamegosztás a feladatok szerint történik pl infúziós nővér, EKG-s nővér, beöntő nővér, kötözős nővér.

Nagy hátránya, hogy minden résztvevő csak részleteket ismer a betegről, semmit sem tudnak róla, mint egyénről

1976/77 – WHO – közzéteszi a középtávú ápolási programját, melyben a személyre szóló ápolás bevezetését indítványozza az ápolási folyamat módszerének alkalmazásával Célként tűzik ki az ápolás hatékonyságának és minőségének javítását, illetve a feladatközpontú ápolási rendszerről a betegközpontú ápolási rendszerre való áttérést

Az ápolás egyénre szabott ápolási terv alapján történik, mely a beteg meghatározott szükségleteinek kielégítését tűzi ki célul. Módszere a Primary nursing, melynek lényege, hogy az ápoló több személyes felelősséget vállaljon kevesebb betegért és részükre széleskörű ellátást biztosítson a beteg kórházba kerülésétől az elbocsátásáig. Az ápoló-beteg arány 1:4.

 

MAGYAR VALÓSÁG: A MEGNÖVEKEDETT ADMINISZTRÁCIÓS TEHER, AZ ELÉGTELEN ÁPOLÓI LÉTSZÁM MIATT A BETEGEKRE NEM JUT IDŐ. ÁPOLÓ-BETEG ARÁNY 1: 30, 1:40.

  

A közelmúlt változásai

 • Szemléletváltás
 •       Holisztikus szemlélet - „A legkisebb egység maga az ember!”
 • Betegjog
 • Minőségbiztosítás
 • Szakmai irányelvek, protokollok
 • A rehabilitáció térhódítása

 A holizmus kifejezés (a görög holos szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti.  A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi a testének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet vagy testrészt, hanem a beteget gyógyítja, az egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani 

 

Az 1998-ban hatályba lépett 1997. évi CLIV. Egészségügyi Törvény a betegjogok tekintetében európai szemléletű. A beteg döntési szabadsága meglehetősen széles körű, a jogszabály szellemében és számos részletében megfelel az Amszterdami Deklarációban támasztott követelményeknek.

A betegjogok biztosítása új körülményt teremtett az egészségügyben, mely magában foglalja a megfelelő szervezeti és technikai háttér meglétét, illetve a helyes szakmai és emberi viselkedésminták alkalmazását is.

Hasonlóképpen új kötelezettségeket hozott a minőségbiztosítás terjedése. Az egészségügyi törvény 1999. január 1.-i hatállyal tette kötelezővé a minőségügyi rendszerek működtetését az egészségügyi intézményekben, melynek célja többek között a szolgáltatások minőségének folyamatos fejlesztése, a hiányosságok okainak feltárása, az azokból fakadó költségek, károk csökkentése, megfelelés a szakmai és minőségügyi követelményeknek és a saját követelményrendszer fejlesztése.

A betegjogok definiálásának köszönhetően a beteg önrendelkezési jogot kap (kivéve veszélyeztető, illetve közvetlen veszélyeztető állapot), ezáltal döntési helyzetbe kerül. A gyógyító csoport, benne az ápoló szerepe az, hogy segítse a beteget abban, hogy jó döntést hozzon. Ehhez - a beteget megerősítő és ösztönző attitűdre, illetve folyamatos információnyújtásra van szükség, amely az ápolási ismeretek magas szintű elsajátítását feltételezi.

 

MAGYAR VALÓSÁG: PATYOMKIN FALVA

http://hu.wikipedia.org/wiki/Patyomkin-falu

 

...és a nem is olyan távoli jövő:

 

Robotok az egészségügyben.

 

http://www.canadahun.com/szines/idoseket-apolo-robot.html

http://robotika.lapozz.hu/robotok_az_egeszsegugyben

 

MAGYAR VALÓSÁG: VAGY EZ MÁR A JELEN??? 

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy ápolók ápolás története

Egészségügyi Séta

2011.04.30. 12:46 Magyar Ápoló

Erőt, Egészséget ...!!!
Egészségügyi Szakdolgozók Szimpátia Sétája ...!!!

 

Mi, az Egészségügyi Szakdolgozók népes csoportja úgy érezzük - miután az érdekvédelmünkre hivatott szervezetek mélyen hallgatnak -, hogy első körben csatlakozunk a rendvédelmiek május 6.-i tüntetéséhez szimpatizánsként!!!

Felvettük velük a kapcsolatot, szeretettel várnak minket...
Segítsünk nekik, hogy elérjék céljaikat és segítségükkel ránk is terelődhet egy kis figyelem ... !
Katasztrofális a magyar egyészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése ...
Katasztrofális a helyzet és betegellátást veszélyeztető átgondolatlan megszorítások miatt ...
Mi vagyunk az egyik leghátrányosabb helyzetben lévő közszolgák ... Míg a mi fizetésünk 5-10ezer forinttal lett kevesebb, addig politikusaink akár 100 ezrekkel vihetnek többet haza a mi verítékünk árán...
Gond nélkül elfogadnám a megszorításokat, ha látnám az alagút végét....
Elfogadnám, ha az államférfiak méltók lennének Széchenyi örökségére és példát mutatnának a nadrágszíj meghúzásában...
Megmutatnák hogyan kell kijönni egy közalkalmazotti fizetésből... Nem lennék ily elkeseredett ...
Mert bajban vagyunk, ez nem is kérdés ... Kereshetnénk az okokat, lehetne mutogatni, feltehetnénk a kérdést, hogy lehet, hogy egy állami beszerzés, beruházás 2x annyiba kerül, mintha azt egy magánember szerezte volna be, építette volna fel? Hogy lesz drágább csak attól, hogy arra közbeszerzést írnak ki??
Tudjuk a választ, mert hülyék azért nem vagyunk ... 
Létszámleépítések, a bérek befagyasztása, az adójóváírás csökkentése, majd eltörlése a közszférában....
A jól csengő vállakozói adminisztráció csökkentése szintén a munkavállaló érdekeinek csorbítását szolgálja....

Kollégáim, barátaim mind ki szabadnapos ...!!!

Fogjuk meg végre egymás kezét,emeljük a magasba,hogy még itt vagyunk,még élünk,még létezünk a majd' százezer egészségügyi szakdolgozó!

Sajnos, az érdekvédelmünk hallgat...kamaránk hallgat...egyesületünk hallgat ...csak a befizetéseinkre van gondjuk ...!
De a petíciónkat ők is megkapják! Hogy tudják,ha eddig nem tudták, mit szeretnénk... 
Első ízben mutassuk meg magunkat május 6.-án a rendvédelmiek tüntetésén...!

Hivatásunkhoz és magunkhoz méltóan ... Hozzatok magatokkal vagy gyertek fehér köpenyben, hogy lássák, elindultunk. Nehéz lesz, mert a közöny eluralkodott rajtunk, de bízzunk, higgyünk magunkban!
Állítsuk meg azt a folyamatot, amelyben az egészségügyi dolgozók létét végleg ellehetetlenítik! Mi erkölcsi és anyagi megbescülésre szólítjuk az illetékeseket ...

Betegeket ápolni jók vagyunk, segíteni a bajba jutottakon jók vagyunk... életeket menteni jók vagyunk ...
de azt nem bánják, ha MI éhen halunk ...

Mi ott leszünk reggel 10-től a Hősök terén.... Onnan sétálunk át a Kossuth térre ... Bármikor lehet csatlakozni ...

Tartsuk szem előtt, hogy ez egy figyelemfelhívó szimpátia felvonulás lesz a rendvédelmisek tüntetésén...!!!

Akinek módjában áll, egy kék szalaggal fejezze ki ezt a szimpátiát...!!!
http://www.picbadges.com/szolidaritas-majus-6/1622339/

Gyertek, álljunk ki nem valami ellen, hanem magunkért!!!

Azután folytatás következik ... stílszerűen május 12-én az
 Ápolók Nemzetközi Napján !!!

4 komment

Címkék: séta egészségügy konvergencia ápolók szimpátia renvédelmi tüntetés bérek befagyasztás